RSS FEED

KådisbellanBild till filmen
Tema: Historia   Ålder: Åk 6-8
I 1920-talets Stockholm lever tioårige Roland. Av kondomer och ståltråd har han konstruerat en särdeles effektiv slangbella som gjort honom rik och berömd - åtminstone i kvarteren kring Vasaparken. Kondomerna härrör från mamma Zipas tobaksaffär, där de säljs illegalt, medan pappa Fritiof föreläser för kunderna om socialismen. Roland är en buspojke och en olycksfågel som besitter en stark livsvilja och en okuvlig integritet. En film fritt efter Roland Schütts böcker Kådisbellan och Brakskiten.
Sverige,  Åke Sandgren,  98 min,  Åk 6-8,  Filmhandledning utgiven av Svenska Filminstitutet.


http://www.youtube.com/watch?v=-V_CwtggbD4Filmen berättar om den unge Roland, en jude med en socialist pappa. Det handlar också om politik och samhälle, lärarrollen, familjeliv och diskriminerig. Det är en komplex film. Vi kan se ett samhälle dominerat av politisk makt. Kvinnor får inte ha mycket makt, de måste föda många barn, lärare som dominerar elever och använder fysiskt våld, elever måste bli arbetare i fabriker, kreativitet är begränsad och straffat. Föräldrar har  ett stort inflytande mot barn, de måste bli vad deras föraldrar vill. Filmen berättar om ett samhälle som diskriminerar minoriteter.
Personerna i filmen beskriver olika typer av människor. Pappa Fritiof vill se ut som en stark man för hans pojkar, men faktiskt mamma Zipa leder sin familj. Hon är en stark och modern kvinna och hon vill lära andra kvinnor att vara oberoende. Roland är en duktig pojke, en liten entreprenör eftersom han inte kan  bli en enkel arbetare, han representar inte arbetarklassen- han säljer kondomer som ballonger och  slangbellor för att tjäna pengar. Bertil är inte så duktig som Roland, han vill bli boxare eftersom sin pappa var en boxare, men han kan inte bli en stark boxare. Magister Lundin är en lärare som straffar kreativitetet, han tycker inte om Roland på grund av detta- Roland är en duktig pojke som inte kan bli dominerad eller påverkad.
Filmen utspelas i Vasastan i Stockholm. Handligen sker på många olika platser: i skolan, i Rolands hus, i familjs affären, i stan.


Diskussionsfrågor:
  1. Tror du att Rolands mamma var en stark kvinna?
  2. Vad tror du om forhållandet mellan Roland och Bertil?
  3. Vilket var ditt första intryck om Roland?
  4. Varför tror du att filmen heter Kådisbellan?
  5. Vad tror du om fysiska bestraffningen? Har läraren rätt att slå barn?
Jag gillade filmen mycket, det var en bra och spännande film, du kan reflektera mycket. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Return top